Trudno zweryfikować produkt tylko po etykiecie producenta. Wiele jest tam oznaczeń informujących o nagrodach i wyróżnieniach otrzymanych przez rolnika. Najważniejsze są certyfikaty i znaki jakości. Certyfikowana żywność naturalna to gwarancja odpowiedniego materiału siewnego. Mamy pewność, że nie jest on modyfikowany genetycznie. W zależności od poziomu zastosowanych standardów wprowadza się naturalne nawozy i środki ochrony roślin. Przy bardzo wymagających uprawach można stosować ręczne prace polowe, co obniża wpływ rolnictwa na środowisko naturalne. Wyższe ceny, jakie posiada certyfikowana żywność naturalna, wynika z większego nakładu pracy. Uprawy takie podnoszą świadomość ekologiczna społeczeństwa tak, aby wybierało rozsądnie towary na sklepowych półkach. Zyska jednakowo zdrowie konsumentów oraz planeta w wyniku mniejszego zanieczyszczenia środowiska. Oczywiście podstawą jest odpowiedzialne nadawanie certyfikatów i kontrola wydanych już znaków jakości.